Alternativt hold nede CTRL og trykk + eller -, CMD og + eller - ved bruk av Mac.

100%

Modus med høy kontrast er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Serialiserte vaksiner i Afrika markerer milepæl i kampen mot falske medisiner


Denne artikkelen var publisert oktober 18, 2022 kl 11:51 am

Foto: Edouard Jose Munyangaju/Unicef.org

Skanning av covid-19-vaksiner ved hjelp av GS1-teknologi er det første skrittet på veien for å forbedre pasientsikkerheten, og sette en stopper for det store omfanget av falske medisiner i lav- og mellominntektsland, skriver Unicef på sine sider.

Rwanda og Nigeria er de første landene i Afrika som tar i bruk GS1-teknologien for å autentisere og spore vaksiner. Traceability and Verification System (TRVST) er et samarbeid som gjør det mulig å spore og sikre ektheten til produktene i forsyningskjeden. TRVST utvikles under Verification and Traceability Initiative (VTI), et multistakeholder-partnerskap sammensatt av Unicef, Gavi, The Bill & Melinda Gates Foundation, Global Fund, USAID, nasjonale reguleringsmyndigheter i Nigeria og Rwanda, Vital Wave og Verdensbanken.

Covid-19-vaksiner fra Johnson & Johnson var de første produktene som ble lastet opp i systemet da det ble lansert i Rwanda og Nigeria i juli 2022. Vaksinene var de første produktene som ble lastet opp i systemet, for sikre pasientsikkerheten og adressere den akutte risikoen for falske covid-19-vaksiner som oppstod under pandemien.

– Kvaliteten på farmasøytiske produkter i landet er nå garantert via implementering av sporbarhet over hele landet, ved bruk av GS1-standarder og andre deteksjonssystemer, sa prof. Mojisola Christianah Adeyeye, generaldirektør ved Nigerias National Agency for Food and Drug Administration til Unicef.

Initiativet har som mål å få bedre global koordinering og respons mot falske medisiner, spesielt i lav- og mellominntektsland. Det anslås at falske medisiner har forårsaket 169.000 dødsfall av barn under fem år med lungebetennelse, og opptil 116.000 dødsfall grunnet falske malariamedisiner. Falske medisiner utgjør en årlig kostnad på 200 milliarder dollar globalt og 30 milliarder dollar i lav- og mellominntektsland.

TRVST planlegger å skalere opp slik at systemet også vil få inn andre viktige medisiner.

– Vårt mål er å ha ende-til-ende sporbarhet for alle vaksiner gjennom digitalisering av offentlige helsesystemer. TRVST-initiativet vil hjelpe land med å styrke forsyningsplanlegging og levere trygge og effektive vaksiner og andre medisiner, sa Thabani Maphosa, administrerende direktør for landprogrammer i Gavi.

Les hele saken på Unicef sine nettsider.

Denne artikkelen er relevant for:

Generell informasjon
Nyheter og oppdateringer

Andre nyheter og oppdateringer