Alternativt hold nede CTRL og trykk + eller -, CMD og + eller - ved bruk av Mac.

100%

Modus med høy kontrast er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Informasjon

Visste du at ett av ti legemidler som omsettes i verden er falske? Falske legemidler er kriminelle etterligninger av godkjente legemidler, og de kan i verste fall være livsfarlige. I Norge har vi vært forskånet for de fleste forfalskninger, men det er lurt å vær føre var.

Legemiddelindustrien i Europa har fått i oppdrag av EU å gjøre det tilnærmet umulig for falske legemidler å nå frem til deg som kunde og pasient, og det oppdraget tar vi på alvor. Nå trykker vi unike koder på hver eneste legemiddelpakning med reseptbelagte legemidler, slik at den kan spores tilbake til en av våre produsenter. Koden ligner litt på en QR-kode, og inneholder svært mye sporingsinformasjon. Vi setter også på forsegling på pakningene slik at man kan avsløre om noen har tuklet med den. For å få til alt dette har industrien de siste årene investert flere milliarder kroner, både i teknisk utstyr som kan trykke kodene og forsegle pakningene, i nytt datautstyr som skal kunne håndtere de enorme mengdene med ekstra data, og i søknadsprosesser som må til før slike endringer. Industrien betaler i tillegg for de nasjonale verifikasjonssystemene som alle europeiske apotek og grossister skal koble seg på. Dette er et nettverk av databaser i Europa. Apotek og grossister har også investert i IT-systemer og nytt utstyr, for det er de som må skanne de unike kodene.

Nå skal du få grønt eller rødt lys når du kjøper et reseptbelagt legemiddel i apotek eller nettapotek. Grønt lys betyr at legemidlet er ekte og trygt kan selges til deg. Rødt lys betyr at du må få en annen pakning – for sikkerhets skyld. For falske legemidler, det vil ingen av oss ha noe av.

Artikler med mer informasjon :