Alternativt hold nede CTRL og trykk + eller -, CMD og + eller - ved bruk av Mac.

100%

Modus med høy kontrast er en tilgjengelighetsfunksjon for personer med synshemming.

Rekordmange falske nettapotek ble stengt under Pangea-aksjonen


Denne artikkelen var publisert september 6, 2021 kl 10:02 am

Her fra en beslagleggelse av falske medisiner i Mosambik. Foto: Interpol.

Aksjonen Pangea XIV er rettet mot salg av falske og ulovlige medisiner og medisinsk utstyr. Operasjonen er arrangert av Interpol og har involvert politi-, toll- og helseforetak i 92 land.

Resultatet av aksjonen var nedstenging eller fjerning av 113.020 nettsider, dette er det høyeste antallet siden den første Pangea-operasjonen i 2008.

Ni millioner falske legemidler og medisinsk utstyr beslaglagt

Operasjonen endte med beslagleggelse på rundt ni millioner ulovlige legemidler og medisinsk utstyr. Blant disse var beroligende medisiner, potenspiller, medisinsk utstyr (covid-testsett, masker, sprøyter, katetre, kirurgiske enheter osv)., smertestillende, anabole steroider. antiseptika og bakteriedrepende midler, medisin mot kreft, anti-malaria og vitaminer.

I Storbritannia ble det beslaglagt rundt tre millioner falske medisiner og enheter til en verdi av mer enn 13 millioner dollar. Myndighetene fjernet også mer enn 3100 annonselenker for ulovlig salg og levering av ulisensierte medisiner, og stengte 43 nettsteder.

Trussel mot offentlig sikkerhet

Pangea-operasjonen viste også at kriminelle fortsetter å tjene penger på falske produkter generert av covid-19-pandemien. Falske og uautoriserte covid-19-testsett utgjorde mer enn halvparten av alt medisinsk utstyr som ble beslaglagt i løpet av operasjonen (18.-25. mai), noe som resulterte i 277 arrestasjoner over hele verden og beslag av potensielt farlige legemidler til en verdi av mer enn 23 millioner dollar.

– Etter hvert som pandemien tvang flere mennesker til å flytte mer av handelen til nettet, var kriminelle raske med å rette seg mot disse nye kundene. Mens noen individer bevisst kjøpte ulovlige medisiner, satt mange tusen ofre ubevisst sin helse, og potensielt livet, i fare. Online salg av ulovlige medisiner utgjør en trussel mot offentlig sikkerhet, og derfor er operasjoner som Pangea fortsatt viktige for å bekjempe denne globale helsetrusselen, sier Interpols generalsekretær Jürgen Stock på Interpol sine nettsider.

Uautoriserte og forfalskede medisiner kan være farlige av flere årsaker. De kan inneholde feil mengde virkestoff (for lite, for mye eller ingen i det hele tatt), har endret utløpsdatoer eller at medisinene har blitt oppbevart på en dårlig måte. Dette betyr at de kan være ineffektive eller forurenset.

Å øke bevisstheten om den potensielle faren ved å kjøpe medisiner på nettet var også en del av operasjonen Pangea XIV. Deltakende medlemsland gjennomførte kampanjer på sosiale medier, inkludert videoguider for hvordan du trygt kan kjøpe medisiner online.

Les også: Falske koronavaksiner oppdaget i Polen og Mexico

Denne artikkelen er relevant for:

Nyheter og oppdateringer

Andre nyheter og oppdateringer